Snarkning - kan du bli av med det?

2020 , Snarkning , wello2

Snarkning är ett problem inom många familjer. Snarkning påverkar sömnkvaliteten och orsakar torr hals och en känsla av slem. Naturligtvis påverkar dålig sömnkvalitet också energin under dagtid, och orsakar ofta ljudkänslighet, hosta och torr hals. Dessutom orsakar nattlig munandning ofta näsproblem. Munandning under natten, kan göra att näsan blir täppt och rinnande, slemhinnorna torra och även orsaka näsblod.

Snarkning förstör inte bara sömnen för de som sover i samma rum, utan avger mycket långtgående effekter hos den som snarkar.

Kan snarkning påverkas? Och vet du hur snarkning uppstår?

Människokroppen är byggd för att andas genom näsan. När du sover djupt, slappnar halsmusklerna av och munnen öppnas lätt. Om näsan är täppt eller om du har muskelspänningar, är det vanligt att sova med öppen mun.

Men var kommer ljudet ifrån? När du sover slappnar musklerna i svalgets väggar av, svalget blir trängre och då börjar vissa delar i svalget att vibrera av det snabba luftflödet. Svalgets muskler påverkas också av övervikt, livsstil m.m. Dessutom kan slemhinnorna vara svullna p.g.a ett inflammatoriskt tillstånd i näshålan.

Kan man minska uppkomsten av snarkning? Den enkla lösningen skulle vara att sova med stängd mun, men hur andas man om näsan är igensatt?

Lyckligtvis kan alla muskler i människokroppen tränas upp! Att träna halsmusklerna är besvärligt eftersom de musklerna inte utvecklas av annan träning. Snarkning kan även drabba personer som tränar hårt. Sångare inkluderar ofta muskelträning av svalget i sin röstvård. Tunggymnastik kan också användas för att utöva musklerna i ansiktsområdet. WellO2 är en finsk innovation som inte bara påverkar andningsmusklerna, utan även svalgmusklerna.

Med WellO2 kan man träffa exakt det området som man har problem med. Det första hindret för att inte kunna andas genom näsan, är att den är täppt. Motståndsandning med näsmask på WellO2 stärker musklerna runt nässvalgrummet (nasofarynx) och den varma vattenångan behandlar slemhinnorna. Med andra ord ökar den varma ångan vattenhalten i slemhinnorna och spolar samtidigt ut eventuella föroreningar från slemhinnans yta. Motståndsandning får struphuvudets muskler att arbeta, och då intensifieras blodcirkulationen i området, vilket snabbt påverkar slemhinnans ödem, vilket i praktiken innebär att svullnaden minskar, nasofarynx expanderar och det blir lättare att andas.

Precis som med all muskelträning, behöver övningarna göras regelbundet för att ge effekt. Det vill säga, att när du skaffat en WellO2 så rekommenderar jag att du under den första månaden tränar två ggr om dagen, på morgonen och på kvällen. Efter en månads användning beskriver många användare att snarkningen har minskat eller eliminerats! Det betyder inte att WellO2 kan ställas undan, men nu behöver du bara göra övningen på kvällen. Kvällsövningen stärker musklerna, återfuktar slemhinnorna och lugnar andningsrytmen och lugnar därmed sinnet och förbereder hela kroppen för natten. Faktum är att många upplever att sömnkvaliteten förbättrats efter andningsövningar under kvällstid.

 

Skriven av Katri Lindberg, sjuksköterska och WellO2 produktchef.

Katri har omfattande arbetserfarenhet inom specialistvård. Hon har arbetat som sjuksköterska och rehabiliteringsinstruktör för lungpatienter och har gedigen erfarenhet av olika lungsjukdomar och deras behandling och rehabilitering. Dessutom har Katri specialkompetens inom hjälpmedel för behandling av andningssjukdomar. 

Tillbaka till blogg