Aulis Kärkkäinen, som skapat WellO2, berättar hur han utvecklade ett andningsredskap för att förbättra sin andning. Ett redskap som nu har hjälpt mer än hundratusen personer.

”Allt började egentligen redan innan jag föddes. En sak som gått i arv från tidgare släktled: en tung och täppande andning som i min barndom särskilt under mörka vinternätter kröp ner i sängen tillsammans med mig. De var nätter när jag faktiskt var rädd för att kvävas, och därför handlar mina starkaste barndomsminnen faktiskt om andning.

Vid den tiden, på 1950-talet, brukade människor berätta skräckhistorier om lungsjukdomar som tvingade in människor på lungsjukhus, de så kallade sanatorierna. Jag ville absolut inte vara borta hemifrån, och därför försökte jag hålla mina andningssvårigheter hemliga. Där ligger också anledningen till att jag aldrig blev ordentligt undersökt. Dessutom var levnadsförhållandena på den tiden sådana att människor fick lära sig att inte bry sig så mycket om små besvär, som att andningen pep till lite då och då.

Skidtävlingarna under min ungdom förbryllade mig emellertid. Starterna gick fint, och jag spurtade iväg med god fart, men jag kom aldrig långt innan jag kände jag att syret tog slut. Jag fick vänja mig vid tanken på att det nog aldrig skulle bli någon idrottare av mig. I stället riktade jag in mig på sådant som människor behöver, och på att försöka hitta på lösningar på sådana problem.

Från folkskolan gled jag rätt in i arbetslivet. Hårt, och ibland till och med lite för hårt fysiskt arbete bidrog till att hålla luftrören öppna, även om det pep till lite ibland. Idag tänker jag mig att det nog var det hårda jobbet som räddade mig från att kvävas av mitt slem. Slemproduktion är nämligen något som mina lungor alltid varit mästare på, genom hela livet.

När jag senare tog klivet vidare som företagare, och övergick från fysiskt arbete till ett mer teoretiskt, kunde inte min kropp längre försvara mig. Andningsproblemen började hopa sig.

I början 2000-talet förde företagarlivet med sig en hel del utmaningar, och i det skedet förvärrades andningssvårigheterna ytterligare – kroppen började göra uppror. Jag drabbades av kramper, allt värre sömnlöshet och hjärtrytmstörningar.

Jag lät mig ändå inte misströstas av detta, utan jobbade hela tiden på att hitta lösningar. Jag blev en ivrig bastubadare, eftersom jag redan som barn hade upptäckt att det var lättare att andas i bastun. Jag förstod ju det var kombinationen av ånga och fukt som hjälpte. Och när jag sedan en gång blev tvungen att besöka vårdcentralens jourmottagning för mina andningsproblem, fick jag en använd läkemedelsflaska och en bit slang av en erfaren sjukskötare. Hon uppmanade mig att andas in i flaskan genom slangen.

Jag märkte att det lindrade vinandet från min andning. Som den expert på problemlösning jag är, satte jag mig ner och började fundera lite djupare på denna erfarenhet. Snart blev ett plus ett två. Jag insåg att andning med motstånd skulle vara ett effektivt sätt att öppna och vidga luftvägarna ända ner till de finaste luftrören djupt nere i lungorna, vilket i sin tur skulle bidra till att få ner ångan till de trånga skrymslen där problemen sitter. Det jag skulle jobba på var alltså ångandningen, för att göra den ännu effektivare. Det gällde således att utveckla ett redskap som kunde kombinera de båda metoder, ångan och motståndet.

Min första prototyp byggde jag själv, och genast efter att ha provat den stod det klart för mig att jag var på rätt väg. Redan de första testerna med prototypen övertygade mig om att idén fungerade.

Jag samlade ihop ett team, och tillsammans byggde vi en riktig prototyp till det vi kallade en andningsterapiapparat och gav den namnet WellO2.

Vägen från idé till kommersiell innovation är oftast mycket lång. Det finns många problem som måste lösas, både under planeringen och i tillverkningen, innan det är möjligt att bjuda ut produkten till konsumentförsäljning, men nu är WellO2 färdig. Den är typgodkänd, och försäljningen i finska apotek startade i oktober-november 2016.

Min egen Wello har jag använt redan i tio år, några minuter varje morgon och kväll. Mina lungor fungerar idag bättre än någonsin, och de kramper och rytmstörningar jag förr led av, har också avtagit. Min sångröst, som jag länge saknade, har också blivit klarare och mina sömnsvårigheter har lindrats.

Fortfarande reagerar jag mycket kraftigt på olika slags retningar, som till exempel på blommor, parfymer, textiler, orenheter i andningsluften och så vidare. Det går inte att undvika varje retning, och än idag betyder det att förr eller senare, sätter min andning igång med att pipa och vina, och luftvägarna täpps till av slem. I sådana lägen fall kan värdena för min andning sjunka med 20–30 procent. Hemma tar jag då till min Wello för att komma i skick igen. Jag brukar andas ut genom redskapet, långsamt och lugnt i cirka 10–15 sekunder. Därefter fyller jag långsamt lungorna med varm ånga, uppblandad med luft som strömmar till och blandar sig med ångan genom en separat öppning för ersättningsluft. Mellan varje ut- och inandning med min Wello tar jag några fria andetag. Jag känner att upprepningarna höjer min andningskapacitet, och jag fortsätter med dem 5–10 gånger. Därefter är mina värden igen så gott som normala.

Försök och misstag har hjälpt mig hitta den rätta dygnsrytmen för min Wello-andning:

– på morgonen efter att jag vaknat ”öppnar” jag andningen med 5–10 Wello-upprepningar (det gör jag medan jag brygger mitt kaffe).
– på kvällen upprepar jag samma program, och om jag ska ut på promenad ”öppnar” jag andningen innan jag går för att lättare orka andas under promenaden.
– om jag vaknar nattetid på grund av att andningen känns tung och jag känner mig täppt tar jag mig jag en Wello-träning, och oftast får den slut på slembildningen och lugnar ner läget.

Detta är vad jag kallar min WellO2-andningsterapi. Jag upprepar samma program varje morgon och kväll, och även oftare vid behov. Jämfört med livet före Wello märker jag nu att lungorna hålls renare. Slemmet får ju ingen chans att stanna kvar i lungorna, och det betyder att andningen löper fritt.

Mina spirometervärden är idag cirka 10 procent bättre än i början av 90-talet. Jämfört med friska personer i samma ålder ligger mina värden 1,4 gånger över genomsnittet.

WellO2:s historia lever idag vidare inom företaget med namnet Hapella, ett företag som har specialiserat sig på wellnessteknologi. Hapella utvecklade min prototyp till en unik kommersiell produkt, en andningsterapiapparat, och lanserade den på marknaden. Först i Finland, idéns ursprungsland.

Jag rekommenderar Wello till alla som vill förbättra sin andningshälsa, och därigenom hela kroppens vitalitet och den egna livskvaliteten. Jag tror också att apparaten lämpar sig för personer som av någon anledning inte kan upprätthålla sin kondition med tillräcklig motion. Med WellO2-andingsterapi kan man ju sköta sitt välbefinnande till och med vid köksbordet.

Fördelar med WellO2 som får din kropp att jubla:
– den ger andningshälsa och förbättrar den
– den stärker andningsmuskulaturen
– du andas effektivare och lättare
– den fuktar luftvägarna, och lindrar irritationen i dem
– den förbättrar prestationsförmågan och gör vardagslivet lättare för dig
– den ökar välbefinnandet och vitaliteten
– den förbättrar bröstkorgens rörlighet
– stressen minskar med andningsövningarna
– den förbättrar sömnkvaliteten

Aulis Kärkkäinen
företagare, uppfinnare