Hem / Idrottare och sportprestationer

Idrottare och sportprestationer

WellO2 – som träningsredskap

Optimera prestationerna med WellO2.

Visste du det här?

• Under tung belastning används uppemot 30% av kroppens energiförbrukning till andningen.

• Lungorna och luftvägarna skyddar sig genom att utsöndra mer slem, speciellt när luften är torr och kall, eller sker inomhus.

• Vid hård ansträngning av lungorna ger det ökade slemmet irritation och möjliga infektioner, som försämrar prestationen.

WellO2 stärker, vidgar och rengör luftvägarna med andningsmotstånd och varm ånga.

Som kroppens andra muskler, behöver också andningsmusklerna kontinuerlig träning. Musklerna i svalget och munnens inre delar utvecklas nästan inte alls med hjälp av normal muskelträning. Andningsvägarnas muskelstyrka inverkar på andningstekniken samt syreupptagningsförmågan. Med fel andningsteknik, t.ex. munandning eller en ytlig andning som i huvudsak görs med hjälpmuskler, kan starka lungor bli ineffektiva.

I normala förhållanden använder andningen 5 procent av kroppens energiförbrukning. Under tung belastning eller i allvarliga lungsjukdomar används upp till 30 procent av kroppens energiförbrukning till andning. Därför är det viktigt för idrottaren hur man andas och hur mycket energi som går åt till att andas.

Torr och kall luft belastar luftvägarna. När kroppen försöker skydda luftvägarna mot de skadliga effekterna från torr och kall luft, uppstår slem. Luften som finns i lungorna är av naturen mycket fuktig, nästan vid daggpunkten. Intensiv munandning och ökad ventilation under träning eller tävlingar stör lungornas fuktbalans. I värsta fall kan ansträngningsastma leda till förträngningar i luftvägarna. Också en försämring av flimmerhårens aktivitet och epitelets försvinnande gör situationen ännu sämre. Svårigheter att avlägsna slem utsätter luftvägarna för retningar och möjliga infektioner.

Som en mångsidig träningsapparat för andningsmusklerna erbjuder WellO2 många fördelar för aktiva idrottare. Den ökar andningens energieffektivitet samt muskelstyrkan i de övre luftvägarna, den vårdar och skyddar luftvägarna, samt förebygger effekterna från kall och torr luft under träningen. Uthållighetsidrott ökar naturligtvis uthållighetsegenskaperna i andningsmusklerna, men en mycket intensiv andningsmuskelträning kan ge ytterligare nödvändig andningsstyrka.

WellO2-användare berättar

"Användningen av WellO2 har blivit en del av min träningsrutin och jag tar även med redskapet på tävlingar och träningsläger.
Jag andas också regelbundet varm ånga i övre luftvägarna med en näsmask. Detta är särskilt viktigt under influensasäsongen, när risken för sjukdom är högre. Jag har lyckats hålla mig exceptionellt frisk de tre senaste åren. Att använda Wello har varit en av de viktigaste förebyggande åtgärderna för att förebygga sjukdom. "

Krista Pärmäkoski
Längdskidåkare och flerfaldig OS-medaljör

"Jag använder Wello för att upprätthålla och maximera andningsmusklerna och följaktligen ökad andningseffektivitet och uthållighet. Den varma ångan har hjälpt till att hålla min astma under kontroll så att min prestanda inte längre är begränsad. Det har också hjälpt till att förhindra övre luftvägsinfektioner. Jag märkte att andningsövningar med stort motstånd även förbättrat min hållning och stärkt bålen, vilket ökat säkerheten vid tung styrketräning.

'' The Saw Bagpipe '' har förblivit en permanent del av min träning – är en bra uppfinning!

Joel Naukkarinen
Roddare

"Första gången jag hörde talas om WellO2 var det från min tränare som berättade för mig att Aulis Kärkkäinen har utvecklat en enhet för att öka hans andningsförmåga. Jag tycker det är viktigt som elitidrottare att alla mina muskler är starka, och lungorna är lika viktiga som biceps eller benmuskler.

På vintern, tränar och tävlar vi i hallar med torr inomhusluft. Efteråt tar jag upp andningsredskapet från min träningsväska och andas djupt. Jag vill sprida budskapet om wello till idrottare i alla åldrar och till andra idrottare.
Jag rekommenderar att du använder wello. Kom ihåg att andas! "

Sara Francis
Sprinter

WellO2 för idrottare och motionärer