Håller du på att bli förkyld? WellO2 hjälper till att förebygga förkylningssymtom!

Håller du på att bli förkyld? WellO2 hjälper till att förebygga förkylningssymtom!

2023 , Andningsträning , Ånga , Hosta , wello2

När en täppt näsa, slemmig hosta, en hes röst eller nysningar börjar besvära dig är det dags att börja träna med WellO2. Det bästa sättet att skydda sig mot allvarligare symtom är att börja träna med WellO2 så snart man känner av de minsta förkylningssymtom.

Andningsövningar med WellO2 är ett läkemedelsfritt sätt att lindra förkylningssymtom för hela familjen. Andningsövningar ökar blodflödet till musklerna i näsan och halsen och öppnar luftrören, vilket snabbt gör det lättare att andas.

Den varma ångan som andas in från WellO2-apparaten minskar svullnaden i luftvägarna och lindrar snabbt förkylningssymtom. Värmen och fuktigheten ökar också fuktbalansen i luftvägsslemhinnan och stöder normal slemhinnefunktion, vilket bidrar till förbättrad motståndskraft. Slemhinnan i luftvägarna är kroppens första skyddsmur mot smittämnen.

Hands holding a WellO2 device

Varm ånga utlöser en hypertermisk reaktion i luftvägsslemhinnan. En hypertermisk reaktion innebär att varm ånga aktiverar kroppens försvarsreaktioner i luftvägsslemhinnan. Slemhinnan i luftvägarna börjar sedan förstöra inandade smittämnen mer effektivt. WellO2-träning uppmuntrar därför kroppen att aktivera sin naturliga försvarsmekanism mer effektivt.

Varm ånga förstör smittämnen

Varm ånga har studerats med värmekänsliga virus, såsom rhinovirus, som är den vanligaste orsaken till förkylningar och sjukfrånvaro. Studier har visat att rhinovirus lätt förstörs när temperaturen stiger. Därför är det bra att behandla förkylningssymtom så tidigt som möjligt, eftersom symptomen då ofta blir mildare.

Att andas in varm ånga är ett gammalt och traditionellt sätt att behandla förkylningssymtom. Det har varit vanligt att andas in varm ånga över en kastrull med hett vatten. Till skillnad från att andas över en kastrull möjliggör WellO2-apparaten en säker ångdosering och temperaturkontroll. Dessutom kan den varma ångan riktas mot näshålan, där smittämnen ofta slår till först.

WellO2 kombinerar inandning av ånga med motståndsträning på ett unikt sätt. Motståndsträningen gör att varm ånga kan tränga djupare in i luftvägarna, eftersom mottrycket öppnar luftvägarna och frigör slem. Dessutom stimulerar andning mot motstånd blodflödet, vilket skapar en känsla av öppning i luftvägarna. På så sätt stöder motståndsträning effekterna av ångandning.

WellO2-träning hjälper vid

 • Snuva
 • En täppt näsä
 • Slemmig hosta
 • Nysningar
 • Irritation, klåda
 • Andnöd
 • Hes röst

Det är bra att prova WellO2 medans man är frisk, så att man vet hur man gör andningsövningar när man känner av förkylningssymptom. Om man blir sjuk med hög feber rekommenderar vi inte WellO2-träning som är ansträngande, dvs. träning med starkt motstånd.

KÖP WELLO2-ANDNINGSÖVNINGSAPPARAT HÄR


Lindra förkylningssymtom med WellO2

Behandla alltid förkylningssymtom med ett svagt motstånd, eftersom muskelträning inte rekommenderas när man är sjuk. För att utlösa en hypertermisk reaktion är det bäst att använda  temperaturen med tre punkter. Det är bra att först blåsa in i apparaten några gånger för att maximera mängden ånga innuti apparaten innan man startar övningen.

Gör så här

 • Välj temperaturen med två eller tre punkter.
 • Välj motstånd 0 eller 1.
 • Om du har en täppt näsa, använd näsmasken under övningen.
 • Blås in i apparaten några gånger så att mer ånga bildas innuti apparaten.
 • Blås in i apparaten länge, så att vattnet i apparaten bubblar. Andas sedan lugnt in, genom apparaten,  tills du känner ångan i luftvägarna. Upprepa detta 3 till 10 gånger.
 • Upprepa övningen minst tre gånger.
 • Det finns ingen övre gräns för hur ofta du kan träna med WellO2, så du kan träna när det känns bra för dig!

Med näsmasken kan man rikta ångan mot slemhinnorna i näsan där smittämnen tenderar att slå till först. Om den högsta temperaturen gör att ångan känns för varm på nästippen kan man smörja in huden  på näsan med en fuktighetskräm. Krämen skyddar huden så att ångan inte känns så het och på så sätt kan man utnyttja fördelarana med den högsta temperaturen. Den högsta temperaturen, tre punkter, är det bästa alternativet för att utlösa kroppens eget försvar mot smittämnen.

Prova även WellO2 mentoltabletter! Mentoltabletterna gör att ångan känns svalare och de förbättrar även ångans öppnande effekt. Med hjälp av mentoltabletterna kommer din ånginhalation att kännas ännu fräschare!

KÖP WELLO2-MENTOLTABLETTER HÄR

 

Vi önskar en frisk start in i förkylningssäsongen – kom ihåg att träna med WellO2 regelbundet!

 

- Katri Lindberg

Andningsspecialist, WellO2 Oy

Katri har en lång erfarenhet av specialiserad sjukvård. Hon har arbetat som sjuksköterska och rehabiliteringsrådgivare med lungpatienter. Hon har omfattande erfarenhet av olika lungsjukdomar och deras behandling och rehabilitering. Katri har också specialkunskaper om hjälpmedel för behandling av sjukdomar i andningsorganen.

Tillbaka till blogg