Ny metod: Så kan du förbättra din andning

nyheter

Trygg och effektiv träning som kan utföras när du sitter i lugn och ro vid köksbordet. Att träna några minuter om dagen är lagom med andningsredskapet WellO2.

Andningen försämras med åldern. Vid fyllda 80 har vi bara kvar 50 procent av den andningskapacitet vi hade som 20-åringar.
Men enkel andningsträning kan bromsa den processen.
– Det nya andningsredskapet WellO2 är väldigt effektivt och enkelt att använda. Du kan sitta vid köksbordet och träna – och det räcker med några minuter om dagen, säger Ilpo Kuronen, vetenskapligt sakkunnig för WellO2.

Här kan du beställa WellO2 >

Med åldern minskar lungvolymen, bröstkorgen blir stelare och andningen mindre effektiv. Andningsmusklerna försvagas och vi blir lättare andfådda.
– En 80-åring har normalt bara hälften så stor andningskapacitet som en 20-åring. Det är en anledning till att äldre personer tillhör riskgruppen för covid-19, säger Ilpo Kuronen, filosofie doktor i klinisk biokemi och vetenskapligt sakkunnig för WellO2.

”Tyvärr inte så känt att vi behöver andningsträna”
Regelbunden andningsträning är ett effektivt sätt att bromsa den processen.
– Vi känner alla till att vi behöver motionera – promenera, cykla eller träna på andra vis – för att bibehålla vår hälsa med åren. Lika viktigt är det att träna andningsmusklerna, men tyvärr är det inte lika känt. Det kan också vara svårt att veta hur man ska träna dessa muskler effektivt, säger Ilpo Kuronen.

Hjälper 50 000 finländare att andas bättre
Andningsträningsapparaten WellO2 är en finsk innovation, utvecklad för att stärka andningsmuskulaturen på ett mångsidigt sätt. Produkten är en stor framgång i Finland där den sålt i över 50 000 exemplar.
– WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar två var för sig beprövade metoder: Dels andning med motstånd och dels inandning av varm vattenånga, säger Ilpo Kuronen och fortsätter:
– Träningen är mycket enkel. Du sitter ner och djupandas genom ett munstycke som har ett justerbart motstånd. Samtidigt andas du in varm vattenånga. Det räcker med att träna några minuter varje gång. Träna helst en gång eller två gånger om dagen som en rutin – men några pass i veckan gör också skillnad.Vilket resultat ger träningen?
Ilpo Kuronen berättar om tre effekter:

Ökad andningskapacitet
Andningsmusklerna stärks och andningen blir på sikt mer effektiv. Lungventilationen blir bättre och jämnare och syreupptagningen i lungorna förbättras. Bröstkorgen blir rörligare och diafragman fungerar bättre. Andfåddheten minskar.
Direkt lättare att andas
Fuktigheten ökar i slemhinnorna vilket innebär att luftvägarna lättare transporterar bort slem och partiklar. Det blir direkt lättare att andas, till exempel vid astma eller bronkit.
Minskad risk för infektioner
Luftvägarna värms och fuktas regelbundet av ångan vilket förbättrar slemhinnornas kondition och minskar risken för att virus och infekterade partiklar fäster. Det bidrar till mindre irritation i luftvägarna och minskad risk för infektioner.

Hjälper vid återhämtning efter covid-19
Att andas med motstånd är en etablerad metod för att förbättra sin andning och minska andfåddhet som har beskrivits i vetenskapliga studier sedan 1980-talet.
– Andningskapaciteten förbättras – det har man konstaterat i studier med bland annat patienter som har astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom).

Nya studier visar att andningsträning också hjälper vid återhämtning efter covid-19, och att träningen kan minska risken för intensivvård vid sjukdomen – läs mer om det här.

Trygg träning för äldre
Andningsverktyget WellO2 är en trygg och effektiv träningsmetod för äldre personer som kanske inte alltid kan ge sig ut och promenera eller cykla, betonar Ilpo Kuronen.
– Jag kan rekommendera den till alla som vill förbättra sin andning. Både personer som lider av olika slags andningsbesvär och friska personer har stor nytta av att börja andningsträna.

Beställ din WellO2 här >

Andas med WellO2 eller med PEP-flaska, vad är skillnaden?
Läs här >

Så tränar du med WellO2 – steg för steg

1. Fyll apparaten med kallt dricksvatten och anslut den till ett eluttag.
2. Välj motstånd och önskad ångtemperatur som uppnås efter cirka två minuter.
3. Börja din andningsträning.

Andas ut genom munstycket
Andas in som vanligt och ut genom munstycket så att du tömmer lungorna. Släpp och andas in som vanligt. Upprepa gärna några gånger.
Andas in genom munstycket
Andas in lugnt och kraftfullt genom munstycket så att du fyller lungorna med den varma ångan, håll kvar några sekunder innan du släpper munstycket och andas fritt. Upprepa gärna några gånger.

Efter en tid kan du prova att göra övningar där du växelvis andas ut och in i munstycket.

Andas både ut och in genom munstycket
Ta ett vanligt andetag in, andas sedan ut genom munstycket så att magmusklerna aktiveras. Direkt efter gör du en lika kraftfull inandning i munstycket. Upprepa 5-15 gånger eller det antal som passar dig bäst. Känns det för tungt, andas som vanligt mellan varje andetag i WellO2. Träna i lugn och ro i din egen takt, steg för steg kan du öka din träning. Tänk på att sitta med så rak hållning som möjligt när du tränar.
Du kan även använda den medföljande näsmasken och andas in ångan genom näsan, vilket ökar skyddet i nässlemhinnan och lindrar vid nästäppa.

4. När du är klar, töm ut vattnet och skölj de lösa delarna som får dropptorka. Efter 5-10 pass kan du köra rengöringsprogrammet.

WellO2 är enkel och säker att använda eftersom konstruktionen med dubbla skal säkerställer att det bildas jämn ånga och att man inte kommer i kontakt med hett vatten.

Fakta om WellO2
• WellO2 är en globalt patenterad teknologi som kombinerar ångandning med motstånd i in- och utandningen.
• Produkten har funnits på den finska marknaden sedan 2016 och sålts i över 50 000 exemplar.
• WellO2 är ingen medicinsk produkt. Syftet är framför allt träning av andningsmuskulaturen genom ett justerbart motstånd i kombination med inandning av varm ånga.

Tillbaka till blogg