Finsk succéprodukt hjälper svenskarna att andas bättre

nyheter

Stärker andningen och renar luftvägarna. Andningsredskapet WellO2 har sålts i över 50 000 exemplar i Finland och finns nu också i Sverige och övriga Norden.

Det nya andningsredskapet WellO2 har gjort succé i Finland och lanseras nu i Sverige och övriga Norden. WellO2 är en innovation som förbättrar andningskapaciteten och bromsar andningens åldrande.
– Det blir direkt lättare att andas, säger Ilpo Kuronen, vetenskapligt sakkunnig för WellO2.

Här kan du beställa WellO2 >

Andningsredskapet WellO2 har utvecklats i Finland, och är en kombination av två var för sig vetenskapligt beprövade metoder:
1. Andning med motstånd
2. Inandning av varm vattenånga

– Det unika med WellO2 är att den förenar dessa två etablerade sätt att förbättra andningsförmågan och luftvägarnas kondition, säger Ilpo Kuronen, filosofie doktor i klinisk biokemi och vetenskapligt sakkunnig för WellO2.

Motverkar andningens åldrande
Effekten med WellO2 är både kort- och långsiktig.
– Det känns direkt att det blir lättare att andas eftersom ångandningen öppnar och renar luftvägarna från slem och partiklar. Den varma ångan kan också lindra irritationer i luftvägarna, förklarar Ilpo Kuronen.

På sikt förbättras andningskapaciteten.
– Andningen försämras med åldern. Från 65 år minskar muskelstyrkan med 1,5-2 procent varje år. När andningsmusklerna försvagas blir vi lättare andfådda, bröstkorgen blir mindre elastisk, hållningen sämre och diafragman kan inte fungera optimalt.

I 80-årsåldern har vi normalt bara hälften av den andningskapacitet vi hade som 20-åringar. Men andningsträning med WellO2 kan bryta den negativa spiralen och bromsa den processen.

Så tränar du: ”Några minuter räcker”
Att träna med WellO2 är enkelt. Du sitter ner och djupandas genom ett munstycke som har ett justerbart motstånd. Samtidigt andas du in varm vattenånga.
– Det är en trygg form av motion, du kan sitta i lugn och ro vid köksbordet och träna i din egen takt – några minuter räcker. Träna helst en gång eller två gånger om dagen som en rutin, men några pass i veckan gör också skillnad, säger Ilpo Kuronen.Att andningsträna med motstånd är ett etablerat sätt att förbättra sin andning som har beskrivits vetenskapliga studier sedan 1980-talet.
– Andningsmusklerna stärks, luftvägarna vidgas och lungventilationen blir bättre, jämnare och mer effektiv. Det har man konstaterat i studier med bland annat patienter som har astma och KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), berättar Ilpo Kuronen.

Hjälper vid återhämtning efter covid-19
Regelbunden användning av WellO2 minskar också risken för infektioner:
– Inandning av varm ånga förbättrar slemhinnornas skick i de övre luftvägarna, och en frisk slemhinna kan beskrivas som kroppens egen brandvägg mot infektioner. Konditionen på slemhinnan och dess flimmerhår är mycket viktig i kampen mot virus och andra partiklar.

Nya studier visar att andningsträning även hjälper vid återhämtning efter covid-1, och att träningen kan minska risken för intensivvård vid sjukdomen – läs mer om det här.

Används framför allt av äldre
Andningsredskapet WellO2 lanserades i Finland 2016 och har blivit väldigt efterfrågat. Framför allt äldre personer använder det för att stärka sin andning, bli mindre andfådda och få mer energi.

Men WellO2 är också populärt bland idrottare och motionärer som vill prestera bättre genom att öka sin andningskapacitet. Finska längdskidåkaren Krista Pärmäkoski har använt WellO2 regelbundet sedan 2016.– WellO2 har blivit en naturlig del av min träningsrutin och är en självklar reskamrat under tävlingar och träningsläger, säger Krista, landslagsskidåkaren som har tre OS-medaljer och sex VM-medaljer hemma i prisskåpet.


Beställ din WellO2 här >


Så fungerar WellO2
Du fyller apparaten med kallt dricksvatten och ställer in motstånd och temperatur, som båda är justerbara. Börja med lägsta nivån på båda.
Sedan tränar du genom att andas lugnt genom munstycket. Det räcker med 5-15 andetag.
• När du andas ut genom motståndet i munstycket vidgas dina luftvägar och utandningsmuskulaturen stärks, vilket gör det lättare att andas.
• När du andas in genom motståndet stärks inandningsmuskulaturen samtidigt som den varma vattenångan öppnar och rengör luftvägarna från slem och partiklar.

Aulis uppfann WellO2
Innovatören bakom WellO2 är finländaren Aulis Kärkkäinen, 69, som haft svår astma hela livet och upptäckte att två saker lindrade:

• Andas med motstånd (till exempel genom en slang i vattenfylld flaska)
• Ångbastu

Kan man kombinera de två metoderna? Det undrade Aulis och började skissa på ett redskap. Första prototypen byggde han 2008 och började använda dagligen. Han samlade så småningom ihop ett team som byggde en riktig prototyp med namnet WellO2. Produkten började utvecklas tillsammans med medicinska experter 2014. Idag är hans idé en globalt patenterad teknologi som sålt i över 50 000 exemplar – och som Aulis har stor nytta av:
– Jag har använt min egen metod varje dag i drygt tio år och mår bättre än när jag var ung. Min andning är idag som en idrottares och 10 procent bättre än när jag var i 40-årsåldern.

Tillbaka till blogg